top of page

Fönsterrenovering på Brf Norrgården vid Vaksala Torg 2022

Funderar du på att renovera eller byta fönster i din förening? Läs här hur det går till när vi renoverade fönster hos en förening i Uppsala.

Fönsterrenovering på Brf Norrgården vid Vaksala Torg

Renovering av fönster istället för byte

När det är dags för underhåll av fönster i en bostadsrättsförening är målet alltid att kunna använda det redan tillgängliga materialet och endast göra en renovering av fönsterbågar, iställetför att byta ut hela fönstret. Detta kan bli en mindre kostnad samtidigt som det låter fasaden behålla sin egna stil. Ett byte kan gå snabbare men vid en renovering minimerar vi tiden av hantverkare i lägenheten genom att montera ner den yttre fönsterbågen och ta med den till vår egenfönsterverkstad där vi utför all reparation. Under tiden fönstret befinner sig i vår verkstad så sätter vi upp väderskydd från NordWind för att bibehålla ett bra klimat och lämplig temperatur i lägenheten. Att renoveringen kan genomföras under torra och varma förhållanden i vår verkstad underlättar både för målare samtidigt som det säkerställer att det inte tränger in fukt i bågens trä under behandlingen.

Reparation och målning av fönster i verkstaden

När vi monterat ner fönsterbågen och tagit den till vår verkstad påbörjar reparationen. Vi fräser bort smuts och gammalt kitt samt slipar ner bågen till trärent för att lägga en bra grund för den nya färgen. Vi undersöker bågen för att se om någon del av virket har blivit rötskadat och behöver bytas ut. Om någon del behöver bytas ut använder vi oss av kärnvirke av hög kvalité från Hallsjö för att tillverka en stark och väderbeständig fönsterbåge. Eftersom vi har transporterat bågen till vår verkstad har vi även ett lager av virke nära tillgängligt som gör att arbetet fortskrider effektivt. I verkstaden fortsätter vi därefter att impregnera och måla fönsterbågen med serien Alcros Fönstersystem och hänger upp dessa i vår torkställning. När fönsterbågarna har torkat klart är det dags att transportera tillbaka dem till föreningen. Vi kan arbeta med skylift under monteringen och målningen vilket gör att ställning inte blir ett krav för projektet. När vi sedan monterat på fönsterbågen och behandlat karmarna kan vi montera ner fönsterskyddet och lämna en vackert renoverad fasad. Vid renovering ger vi också boenden möjlighet att få sina inre karmar ommålade eftersom målare ändå är på plats, då detta vanligtvis inte går under föreningens plan. Hos Norrgården fick vi även nöjet att samtidigt renovera putsfasaden vilket gav hela fasaden ett lyft. Många föreningar väljer att kombinera renoveringar med varandra och vi på Anders Produktion kan hjälpa dig med samtliga moment-vare sig det gäller fönster, tak, fasad eller invändiga renoveringar. Vi tackar Brf Norrgården för ett gott samarbete och många trevliga byggmöten!

Galleri

bottom of page